Yere yapıştırma lamine parke uygulamasında doğru tutkalın seçimi ve üreticinin belirtildiği koşullarda kullanımı son derece önemlidir. Uygulanacak mekan dikkatle incelenerek mekanın özelliklerine uygun tutkal güvenilir bir üreticiden seçilmeli, karıştırma, sarfiyat ve kullanım konusunda tutkal üreticisinin önerdiği yöntemler dikkatle izlenmelidir.
Genellikle yere yapıştırma uygulamada ideal tutkal sarfiyatı 1000 gr/m2 civarındadır. Ancak bu miktar şapın düzgünlüğüne bağlı olarak artabilmektedir. Yüksek geçirgenliğe sahip zeminlerde, uygulamadan önce tutkal üreticisinin tavsiye edeceği astar vb. bir maddenin zemine uygulanması gerekebilir.
Uygulama sırasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi önemlidir;
- Sadece tek seferde ve tutkal kurumadan (Maks. 15 Dakika ) yapabileceğiniz kadar alanı tutkallayın.
- Yere yapıştırma uygulamada lamba zıvanaları tutkallamayın.
- Panelleri birbirine geçirirken takoz ve çektirme demiri kullanın.
- Zeminin düzgün olmasına ve panellerin tutkal kuruyuncaya kadar hiç oynamamasına dikkat edin.
- Uygulama yapılan zeminde 24 saat yürümeyin. Tam olarak yapışmadığından şüphelendiğiniz noktalarda parkeye parmağınızla tıklatın. Boşluk varmış gibi bir ses duyarsanız bu noktalara ağırlık koyarak yapışmalarını sağlayın.
- Beton gibi sert zeminlerde uygulama yaparken taraklı malanın dişleri aşınabilir. Uygulama sırasında bunu kontrol edin ve gerekirse malanızı değiştirin.
Uygulama :
İlk sırayı kısa erkek kenarı traşladıktan sonra, uzun dişi kenarı duvara gelecek şekilde sol köşeden yerleştirmeye başlayın. Sıra sonuna gelecek paneli bir öncekinin üzerine koyup erkek tarafını duvara dayayarak keseceğiniz yeri ölçün. Panellerin denk geldiği noktadan 8 mm. civarında daha kısa keserek son parçayı da ayarlayın. Son parçanın 5 cm.’den daha kısa olmaması gerekir. Bu sistemle 15 dakikalık bir süre boyunca uygulayabileceğinizi düşündüğünüz kadar sıranın panellerini ayarlayın ve zemini bunun için işaretleyin.
Genleşme boşluklarını ayarladıktan sonra işaretlediğiniz yere kadar uygun tutkalı bu iş için üreticinin tavsiye ettiği taraklı mala ile zemine yayın. Genleşme boşluğu için ayarladığınız elemanları da yerleştirdikten sonra panelleri ıslak tutkal üzerine lamba zıvanalarından monte ederek yerleştirmeye başlayın. İlk sıranın yerleştirilmesine çok dikkat edin. Bir sonraki sırayı son panelin artakalanı ile başlayarak devam ettirin. Panelleri birbirine geçirmek için plastik takoz kullanın. Tutkal sürdüğünüz bölge bitince yine 15 dakikada yapabileceğiniz bir alanı tutkallayarak yukarıdaki aşamaları tekrarlayın.
Son sırayı yaparken panelleri bir önceki sıranın üzerine erkek uç duvara gelecek şekilde yerleştirin. Tam genişlikte bir artık parça ile mesafeyi işaretleyin ve bu parçayı duvar boyunca kaydırarak tüm son sırayı bu şekilde işaretleyin. Panelleri bu noktadan keserek son sırayı ayarlayın. Tutkalı aynı şekilde sürerek birbirlerine monte edin. Tam birleşmeyi sağlamak için bir çektirme demiri kullanın. Elbette son sıranın montajı sırasında da genleşme boşluğu bırakmayı unutmayın.
Uygulamayı tamamen bitirdikten sonra genleşme boşluğunu ayarlamak için kullandığınız elemanları çıkarıp süpürgelikleri monte edin. Süpürgeliği asla parkeye sabitlemeyin.